Μέτρα εδώ και τώρα για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών

Ο χθεσινός σεισμός άφησε πίσω του την απώλεια του εργάτη που έχασε τη ζωή του στο Αρκαλοχώρι και σειρά από τραυματίες. Επίσης, εκατοντάδες κάτοικοι του νομού έχουν μείνει στο δρόμο μιας και τα σπίτια τους είτε δεν είναι πλέον κατοικίσιμα, είτε πρέπει να ελεγχθούν για το κατά πόσο ασφαλή είναι. Εντωμεταξύ οι μετασεισμοί συνεχίζονται εντείνοντας την ανασφάλεια.

Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων. Είναι επιτακτική ανάγκη η ασφαλής διαμονή τους στις αναγκαίες υποδομές καθώς και η συνεχής ενημέρωση τους για το τι πρόκειται να γίνει. 

Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας φαντάζει ανέκδοτο μπροστά στις εικόνες που εκτυλίσσονται με τους κατοίκους να μην ξέρουν που να πάνε! Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Αρκαλοχώρι, αναδεικνύουν τις τρομακτικές ελλείψεις και στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, για τις οποίες ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Κι όλα αυτά, την ώρα που εκατομμύρια ευρώ δίνονται για (ακόμα περισσότερα) Rafale και φρεγάτες. Είναι φανερό για άλλη μια φορά, ότι δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά από τις κυβερνήσεις. Μόνο ο λαός σώζει το λαό!

Ως Σ.Ε.Ε.Ε.Η. εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους πληγέντες από το σεισμό. Καλούμε κάθε εργατικό σωματείο να κάνει το ίδιο!

Απαιτούμε:

– Άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της στέγασης, της σίτισης, της ένδυσης όσων έχουν ανάγκη. Μέτρα στήριξης στους πληγέντες με όλες τις απαραίτητες υποδομές (σκηνές εκστρατείας, κοντέινερ, τροφή, νερό, θέρμανση). Να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες.

– Να γίνει άμεσα ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις.

– Να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι δε θα εργαστούν σε χώρους δουλειάς, για όσο διάστημα η πολιτική προστασία καλεί τους κατοίκους να μείνουν εκτός κατοικίας. Κανένας εργαζόμενος, που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.

– Άμεσα να προχωρήσει ο έλεγχος και η αποκατάσταση ζημιών σε δημόσια κτίρια, υποδομές, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, αλλά και σε χώρους δουλειάς. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας του νομού, όπου από τα 380 συνολικά και τα 85 που έχουν δώσει στοιχεία για την κατάσταση των κτιρίων, τα 48 δηλώνουν σοβαρές ζημιές. Σε αυτά δεν υπολογίζονται καν τα σχολεία των Δήμων Μινώα – Πεδιάδος και Αρχανών – Αστερουσίων, που επλήγησαν σφοδρά και στα οποία δεν έχουν καταγραφεί ακόμα οι ζημιές.

Συλλέγουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αύριο Τετάρτη 29/09 στους εξής χώρους:

  • I.T.Ε.: από τις 12:00  ως τις 15:00 στο αμφιθέατρο μπροστά στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου (επικοινωνία: Μάνος Κτιστάκης, 6937035347)
  • ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.: από τις 11:00 ως τις 17:00 στο γραφείο 41, στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου (επικοινωνία: Χάρης Ζαφειρόπουλος, 6949093089) 

Τα χρειαζούμενα είδη (μετά από επικοινωνία με τους αρμοδίους στον Δήμο Μινώα – Πεδιάδος) είναι:

ΥΓΡΑ

Νερά

Γάλα εβαπορέ

Γάλα σκόνη

Καφές

Χυμοί

ΤΡΟΦΙΜΑ

Κρουασάν

Μπισκότα

Κονσέρβες

Παξιμάδι

Κράκερ

Παστέλια

Ρύζι

Μακαρόνια

Πελτές ντομάτας

Όσπρια

Λάδι

Αλάτι

Ζάχαρη

ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Πάνες για μωρά

Πάνες ακράτειας για ηλικιωμένους

Σερβιέτες

Χαρτί υγείας

Χαρτοπετσέτες

Σακούλες σκουπιδιών

Πλαστικά πιάτα, ποτήρια & σερβίτσια

Σεντόνια

Κουβέρτες

Πετσέτες

Μωρομάντηλα

Μπιμπερό

Χλωρίνη

Σαπούνι

ΦΑΡΜΑΚΑ

Ασπιρίνες

Depon

Φάρμακα για την καρδιά

Φάρμακα για την πίεση

Ινσουλίνη

Αμμωνία

Γάζες

Hansaplast

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.