Ανακοίνωση ΣΕΕΕΗ για τον συνάδελφο Π.Κ.

Στις 04/02/2021 πραγματοποιήθηκαν από την εκπαιδευτική κοινότητα διαδηλώσεις ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που, μεταξύ άλλων, εισηγείται την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας μετά το πέρας της διαδήλωσης, ένας συνάδελφος ερευνητής, ο Κωνσταντίνος Παναγιώτου, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ, δέχτηκε αναίτια επίθεση από αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ, οι οποίοι τον κυνήγησαν και τον χτύπησαν με αποτέλεσμα να του προκαλέσουν αιμορραγία στο κεφάλι. Κόσμος που παρευρίσκονταν στο σημείο κατέγραψε το περιστατικό και το βίντεο έχει δημοσιοποιηθεί. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κ.Π. συνελήφθη και βαρύνεται με σειρά κατηγοριών (απείθεια, αντίσταση κατά της αρχής και άσκοπη μετακίνηση), οι οποίες στόχο έχουν την εκ των υστέρων παροχή «άλλοθι» στη χρήση της αστυνομικής βίας.

Ο Κ.Π. βρέθηκε, όπως και τόσοι και τόσες το τελευταίο διάστημα, αντιμέτωπος με τη βία και την αυθαιρεσία των αστυνομικών δυνάμεων. Τέτοια γεγονότα καταδεικνύουν ότι οποιαδήποτε αστυνομία, πανεπιστημιακή ή όχι, όχι μόνο να προστατεύσει τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν προτίθεται και δεν μπορεί, αλλά αντιθέτως επιτίθεται και τρομοκρατεί. Όπως αναφέρει και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών κι Υποψήφιων Διδακτόρων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών “Απειρέσιος” στην σχετική του ανακοίνωση, το γεγονός του συναδέλφου μας δεν είναι παρά εικόνα από την εργασιακή και ακαδημαϊκή πραγματικότητα που το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχο̈́ιδη διαμορφώνει.

Την ίδια στιγμή που υπερψηφίζεται το νομοσχέδιο (2021/02/11) της κυβέρνησης να δώσει 30 εκατομμύρια ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, η ίδια κλείνει τα μάτια στα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Συνεχίζει την απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων αφήνοντας τα υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα με μεγάλο κομμάτι των υποψήφιων Διδακτόρων-ισσών και εργαζομένων στην Έρευνα να εργάζεται ανασφάλιστα ή ακόμα και αμισθί.

Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών που βαρύνουν τον συνάδελφο Π.Κ. Ενώνουμε τις φωνές μας με αυτές των χιλιάδων φοιτητών και ακαδημαϊκών που εναντιώνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείο Παιδείας και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, και καλούμε σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα να επιμείνει στην δράση της ώστε αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά. 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.