Κείμενο παρουσίασης του σωματείου και κάλεσμα στην απεργία 3.12.2015

Παρελθόν και Μέλλον της Έρευνας στην Ελλάδα

Παρελθόν

Την άνοιξη του 2013 εντελώς απρόσμενα και απροειδοποίητα ο Ειδικός λογαριασμός του ΠΚ απαίτησε από τους ερευνητές που εργάζονταν με συμβάσεις ανάθεσης έργου να καταβάλλουν επιπλέον της παρακράτησης φόρου 20%, τον ΦΠΑ 23%, στον οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπαγόταν κανένας ερευνητής ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησης. Αμέσως οργανώθηκε αυθόρμητα μια άτυπη συνέλευση των θιγόμενων ερευνητών οι οποίοι έπειτα από μελέτη των σχετικών νομικών διατάξεων και ερωτήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα που υπαγόρευε και ο κοινός νους, ότι δηλαδή μια τέτοια αλλαγή δεν μπορούσε να υποστηριχτεί νομικά αλλά και ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε τρέχουσες συμβάσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της πλήρως αντιεπαγγελματικής αντιμετώπισης του θέματος από τον ΕΛΚΕ ο οποίος αρνούνταν να εκδώσει οποιαδήποτε ενυπόγραφη οδηγία, καθυστερούσε να απαντήσει στα γραπτώς τιθέμενα ερωτήματα των ερευνητών αλλά κυρίως δεν κατέβαλε επί τρεις μήνες τους μισθούς των ερευνητών που δεν δεχόντουσαν την άδικη και παράνομη καταβολή του ΦΠΑ.

Η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία από την πλευρά του ΕΛΚΕ οδήγησε μια ομάδα ερευνητών διαφόρων βαθμίδων και αντικειμένων σε δυναμικές κινητοποιήσεις οι οποίες κορυφώθηκαν με την αποστολή εξώδικου και την απαίτηση καταβολής των δεδουλευμένων τριών μηνών. Η κίνηση αυτή ανάγκασε την Επιτροπή Ερευνών να αποφασίσει τη συνέχιση των συμβάσεων χωρίς καμία αλλαγή μέχρι το τέλος της λήξης τους και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε μια μικρή νίκη στη συγκεκριμένη μάχη η οποία αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου πολέμου, που διεξάγεται επί σειρά ετών και κορυφώνεται στις μέρες μας, με μοναδικό σκοπό την δημιουργία φτηνών εργατικών χεριών επιστημόνων με υψηλή κατάρτιση αλλά χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Η εμπειρία αυτή ανέδειξε την έλλειψη ενός συνδικαλιστικού οργάνου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μη μόνιμων ερευνητών (ανεξάρτητα από την ύπαρξη γραπτής σύμβασης εργασίας ή όχι, με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης) και αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία του Συλλόγου Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου.

Παρόν

Τα τελευταία 5 χρόνια, ολόκληρο το υπάρχον οικονομικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση, από την οποία πλήττονται τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα (εργάτες, άνεργοι, φοιτητές, μετανάστες, αγρότες). Οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται, το οκτάωρο παραβιάζεται, οι κυριακάτικες αργίες μειώνονται, ο βασικός μισθός καταποντίζεται, η επίσημη ανεργία έχει ξεπεράσει το 25%, τα δημοκρατικά δικαιώματα καταπατούνται, ενώ η υγεία και η παιδεία χάνουν εντελώς τον έτσι κι αλλιώς πλασματικό δημόσιο χαρακτήρα τους.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτής της κρίσης δεν άφησε ανεπηρέαστη την ερευνητική δραστηριότητα. Ειδικότερα αυτήν την περίοδο τα περισσότερα ερευνητικά προγράμματα λήγουν και με δεδομένο ότι δεν έχουν προκηρυχθεί νέα προγράμματα, ένα μεγάλο τμήμα του ερευνητικού προσωπικού έχει ήδη βρεθεί να εργάζεται άμισθο και ανασφάλιστο ή/και εγκαταλείπει την ερευνητική δραστηριότητα.

Σε αυτό το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό, οποιαδήποτε κατάκτηση της εργατικής τάξης μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες. Είναι σημαντικό να παραδειγματιστούμε απ’ τους αγώνες του παρελθόντος. Αγώνες που δόθηκαν στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές, στους δρόμους και οπουδήποτε τα κοινά συλλογικά συμφέροντα φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και τους δίνουν λόγο να διεκδικούν όλο και περισσότερα. Στη λογική αυτή αποφασίσαμε την ίδρυση του Σωματείου.

Μέλλον

Βασικός στόχος του σωματείου μας είναι η αναγνώριση με νόμο του εργασιακού κλάδου των ερευνητών σε όλες τις βαθμίδες της έρευνας. Η σημερινή έρευνα στηρίζεται στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, στην εργασιακή επισφάλεια και σε εξουθενωτικά ωράρια. Η παραγωγή επιστημονικής γνώσης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες) που απασχολούνται σε ερευνητική δραστηριότητα και οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ειδικευόμενοι ερευνητές.

Απώτερος στόχος του σωματείου είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αξιοπρεπή ελάχιστο μισθό που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στην έρευνα με μισθολογικά κλιμάκια ανάλογα με το επίπεδο σπουδών και τα χρόνια προϋπηρεσίας. Όλοι οι ερευνητές θα πρέπει να απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας έχοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι συμβάσεις έργου, οι οποίες αποκρύπτουν τη σχέση εξαρτημένης εργασίας που έχουν οι ερευνητές με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα. Αυτονόητη επιδίωξη αποτελεί επίσης η εξασφάλιση των ερευνητών για το σύνολο του χρόνου απασχόλησης, ο οποίος οφείλει να ανταποκρίνεται στις ρεαλιστικές απαιτήσεις της έρευνας με τουλάχιστον τριετείς συμβάσεις για τους υποψήφιους διδάκτορες και διετείς συμβάσεις με δυνατότητα παράτασης για τους μεταδιδακτορικούς ερευνητές.

Η ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων προϋποθέτει την ίδρυση δημόσιου ερευνητικού φορέα στον οποίο θα ανήκουν όλα τα Ερευνητικά Ιδρύματα και Πανεπιστημιακά Εργαστήρια καθώς και μια γενναία αύξηση του ποσοστού του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζεται για την παιδεία και την έρευνα. Τέλος, ως σωματείο θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα ο ΦΠΑ που έχει επιβληθεί τον τελευταίο καιρό στα ερευνητικά προγράμματα, το οποίο μειώνει ακόμα περισσότερο τη χρηματοδότηση που είναι διαθέσιμη για την έρευνα και που δυσχεραίνει το επιστημονικό έργο. Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία στις 3 Δεκέμβρη για να διεκδικήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων τα δίκαια αιτήματα μας απέναντι στην πολιτική της λιτότητας, των μνημονίων και του χρέους.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ!

ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 10 π.μ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

02.12.2015

Advertisements
This entry was posted in Νέα, δράσεις and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Κείμενο παρουσίασης του σωματείου και κάλεσμα στην απεργία 3.12.2015

  1. Παράθεμα: Για έναν εργασιακό κλάδο που λίγοι ξέρουν ότι υπάρχει… - I for Interview

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.